Tanıtımsss (27)

Haklısın

Merhaba sevgili okurum,

Blog yazılarıma devam ederken bu yazının konusunun daha çok ilginizi çekeceğini düşündüm. O zaman samimiyetle başlayalım.

“Haklısın” kelimesini kullanır mısınız? Nasıl ve niçin kullanıldığını biliyor musunuz? Ya da size “haklısın” derler mi?

Acaba haklı olmak, haklı çıkmak, birine hak vermek neden bu kadar önemlidir? Söylediğinizde veya size söylenildiğinde ne hissedersiniz?

Belki görünüşte “haklısın” tek bir kelime gibi gelebilir ancak bir sürü şey ifade edebilir. Herkes için kelimelerin anlamı farklı olabilir. Bunu çok kişiye sordum ve aldığım cevaplar hep aynıydı. Sohbet ettiğim kişilerdeki genel durum ailesinden ve/veya çevresinden herhangi bir konuda bir kere bile haklı olduklarının söylenmemesiydi. Özelliklede eşler ve ebeveynlerle çocuklar arasında…

Böyle bir durumda ilk önce çoğu konunun kaynağı olduğu gibi çocukluk döneminde neler yaşandığına bir göz gezdirmek gerekir. Neden mi? Çocukken nasıl davranıldığı çok önemlidir. Bir şey konuşulduğunda ya da anlatıldığında dinlenmek, inanılmak ve ebeveynlerin çocuklar arasındaki adil olma istekleri çocuğa iyi hissettirir. Paylaşılan bilginin karşılığında çocuğu rahatsız hissettirecek sözcükler, kıyaslamalar, inanmama, kaile almamak gibi şeyler çocuğun kendini daha çok göstermesini sağlayacak durumlara sevk eder. Haklı olmayı istemek gibi…

Sonraki dönemlerde de bireyler özel hayatlarında ve iş hayatında söylenilenlerden, yapılanlardan, gördüklerinden ve yaşadıklarından dolayı haklı olduklarını düşündükleri için bunun başkaları tarafından da bilinmesini isterler. Bunun için haklı olmak, haklı çıkmak önemli olur.

Peki, gelelim “haklısın” nerelerde, nasıl kullanılır?

Herkesin bildiği 2 şekilde kullanıldığıdır. Oysaki 3 şekilde kullanıldığını biliyor muydunuz?

–  1. şekli, çoğu kişinin kullandığı manada yani baştan savmak için (Ya he he haklısın.)

–  2. şekli, gene çoğunun kullandığı gibi yani eğer onayına uygunsa, aklına yatıyorsa, aynı fikirde ise söylenir.

(Haklısın, ben de öyle düşünüyorum…vb.)

Gelelim pek kimsenin kullanmadığı ancak kullanılırsa birçok şeyi etkileyecek ve değiştirecek 3. şekilde kullanmayı nasıl yaptığımıza, aslında çok basit ancak sanırım bu şekilde kullanılması zor geliyor ki pek kimse kullanmıyor.

Herkes haklı olmak, haklı çıkmak istemiyor mu? Evet istiyor. İşte tam da bu sebepten belki de yeni duyacağınız “haklısın” kelimesini bu halini hayatınızda daha çok kullanmalısınız. 1. ve 2. şekillerin çok dışında bir kullanıma hazırsanız paylaşıyorum.

Saygı duymak için kullanırız.

Biliyor musunuz, aslında herkes kendine göre kendi bakış açısından haklıdır. Önemli olan bunu kabul etmektir. Şu an bile belki yazıyı okurken “herkes nasıl haklı olur?” diye düşünüyorsunuzdur. Şöyle ki, herkes farklı ailelerle farklı şeyler görmüş, yaşamışlardır bu da karşımızdakilerle aynı şeyleri düşünmüyor olmamızı açıklar. Evet haklısınız, bu çok zormuş gibi duruyor ancak öğrenince öyle olmadığını göreceksiniz. Sanırım bunu bir örnekle daha iyi açıklayabilirim.

Diyelim, ayrı takımlar tutan iki kişi sohbet ediyor ve biri A takımını diğeri B takımını tutuyor. Bu sohbette her birey kendi takımını övecektir. Çünkü onlara göre öyledir. Bu sohbet daha verimli ve saygı çerçevesinde geçmesi için kişiler birbirine “A takımının güzel oynadığını düşünüyorsun haklısın ancak ben de B takımının güzel oynadığını düşünüyorum.” dediğinde diyalogda geçen “haklısın” kelimesi ne alaycı ne de onayınıza yatan haliyle kullanılmamış olur. Sadece karşı tarafın düşüncesine saygı duyduğunuzu ve kendi düşüncenize de saygı duyulması gerektiği anlaşılır. Bu konuşma şeklini eşlerin birbirine ve ebeveynlerin de çocuklarına ısrarla kullanmalarını önemsiyorum. Göreceksiniz şikayetçi olduğunuz birçok konu çözülecektir.

Eminim, herkesin istediği en önemli şey saygı görmek, kaile alınmak, değer görmek ve anlaşılmaktır. Bir tek kelimeyle bütün bunları yapabilirsiniz.

Şimdi, şunu düşünmenizi istiyorum. Sizinle karşılıklı konuşuyor olsak ve ben size konuştuğumuz konu hakkında “Siz böyle düşünmekte haklısınız, ancak ben de böyle düşünüyorum.” dersem ne hissederdiniz?

Özel ve iş hayatınızda herkese “haklısın” kelimesini 3.şekli ile olabildiğince çok kullanıp fark yaratabilirsiniz ve siz de bunu başkalarına öğretebilirsiniz.

Saygıyı, sevgiyi, ilgiyi, önemsenmeyi, anlaşılmayı, değer görmeyi ve güzel olan her şeyi herkes hak eder.

Hatırlayın, herkes kendince haklıdır.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *