Tanıtımsss (35)

Sihirli Sözcükler (Kelimeler)

Gerçekten de hayatımızda kullandığımız kelimelerin, sözcüklerin ve tabii ki cümlelerin sihirleri var. Nasıl mı?

Şöyle, aklımız yettiği zamandan itibaren kullandığımız bütün sözcükleri (kelimeleri) ve cümleleri daha özenli kullanarak sihrin oluşmasını sağlayabiliriz. Konuşmayı bize bakıp büyütenlerden yani annemizden, babamızdan, aile büyüklerimizden veya bakıcımızdan öğreniyoruz. Belirli bir yaşa gelene kadar bu öğrendiklerimizi kullanıyoruz. Öğrendiğimiz sözcükler pozitifse çok güzel, eğer değilse farkına varana kadar olumsuzlukları sürdürebiliyoruz.

Örneğin, çoğumuz duymuşuzdur, çocukken bize “Dikkat et düşme.” derlerdi ve biz düşerdik. “Dikkat et kırma derlerdi” ve o her neyse düşer kırılırdı. Diyeceksiniz ki bunda ne var? Haklısınız kulağa aslında normal geliyor ancak değil, çünkü beynimiz özellikle de “ -me/-ma, -meli/-malı ” gibi kelimeleri anlamıyor. Cümleden bu kelimeleri çıkarınca da “Dikkat et düş, dikkat et kır.” algılıyor aaa tabii bir de ‘dikkat et’ gibi bir uyarı tehdidi var. “-me/-ma” gelen kelimeler emir kipine dönüyor, “meli-malı” kullanıldığında da; “yapmalıyım, gitmeliyim”  dendiğindeyse ötelemeyi, ertelemeyi sağlıyor.

Bir düşünün böyle kelimeler kullandığınızda ne olduğunu? Hemen ilk akla gelen örneği söyleyeyim: “Ben rejim yapmalıyım.” deriz bir türlü başlayamayız, değil mi? Çünkü erteliyoruz. Bu arada bu kelime yerine neler olabileceğini, hangi kelimeleri kullanabileceğimizi deneyerek ve uygulayarak bulacağımızı düşünüyorum. Daha kararlı cümleler bizi yapmak istediklerimize ulaştırır.

Farklı bir örnek de “Ah ben ne şansızım, ne bahtsızım!” gibi cümleler duyarak büyüdüysek bir süre sonra buna zihnimiz alışacak ve size bunları yaşayacağınız olaylar gösterecek ve böyle de büyüyeceğiz, bir zaman sonra buna biz de inanırız. Sadece inanmakla kalmıyoruz, bir bakmışız ki gerçekten şanssız ve bahtsız biri oluvermişiz. “Ben ne şanslıyım!” der ve buna inanırsak şanslı oluruz. Biri olumsuzken diğeri olumludur. Sihir de burada işte, olumlu sözcükleri kullanarak hayatı istediğimiz gibi yaşayabilmek ve/veya istediğiniz şeyleri çekmek mümkündür.

Verecek o kadar çok örnek var ki! Mesela araba alırsınız: “ Kazasız, belasız kullan.” derler, değil mi? Halbuki “Sağlıkla, güle güle kullan.” da diyebiliriz. “Allah ayırmasın.” denir; “Allah mutlu etsin. “ daha iyi değil mi?  “Allah kötü gün göstermesin.” yerine “Allah hep daha güzelini nasip etsin.” dense nasıl olur? “Allah kötü insanlarla karşılaştırmasın.” yerine “İyi insanlarla karşılaştırsın.” gibi daha bir sürü örnek verebiliriz.

Kelime ve cümlelerdeki sihri kullanmaya başladığınızda farkına varacaksınız, aslında zor gibi görünse de gerçekten basittir. Mesela eksik-fazla, çirkin-güzel, az-çok, kötü-iyi, artık-bundan sonra, zor-kolay gibi birçok negatif ve pozitif örnek verebiliriz.

Bir cümle kullanırken negatif kelimeler yerine pozitif kelimeler kullanırsak daha etkili daha pozitif ve daha iyi hissedip, iyi hissettirebiliriz. Yapılan bir şeye “bu kötü olmuş demek yerine daha iyi olabilir” demek gibi…

“Seni seviyorum ama…sebepten dolayı kızıyorum.” dediğinizde “ama” kullandıktan sonra söylediğiniz sözler hiçbir şey ifade etmez, çünkü şart var. Bunun yerine “Seni seviyorum bununla birlikte…kısmına kızıyorum.” dediğiniz de gerçekten onu sevdiğinizi ancak bir takım hareketlerine, huylarına, alışkanlıklarına sadece tepki gösterdiğinizi belirtirsiniz.

Haklısınız; o cümlelerin de altında iyi niyet var, bununla birlikte bilinçaltımıza (bilinçdışı) bir süre sonra olumsuz cümleler kodlanıyor ve dilimizde yer ediyor. Ne çok şey var! Önemli olan bir yerden başlamaktır.

Hatırlayın, tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. Ne dediğinizden çok nasıl söylediğiniz önemlidir. Kelimeleriniz, mimikleriniz, ifadeleriniz bazen kelimelerin önüne geçebiliyor.

Ben işin bu kısmını size bırakıyorum. Eminim siz en uygun ve en kolay şekilde gereken sihirli kelimeleri ve sözcükleri bulursunuz. En güzel yanı da bu sihirli kelimeleri kullandığınızda bunun hemen başkaları tarafından fark edilir olması ve işe yaramasıdır.

Kim hayatının sihirli anahtarını bulmak istemez ki?

Hayatınızdaki değişim ve gelişmeleri benimle paylaşmak isterseniz lütfen iletişim bilgilerini kullanın, mutlu olurum.

Sevgilerimle, çok kıymetlisiniz.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *